Rólunk:

Napház Építési & Épületüzemeltetési Rendszer mintaépület

Napház Építési & Épületüzemeltetési Rendszer

Holisztikus szemléletű Aktív, Autonóm, Öko épület Ingyen energia mindenkinek!

„Minden pénzemet a Napba és a napenergiába fektetném. Micsoda energia!
Remélem nem kell kivárnunk még az olaj és a szén kifogy mielőtt elérhetjük.”
Thomas Edison
 

A globalizáció okozta – egyre erősödő kihívások – arra sarkaltak bennünket, hogy a környezettudatos szemléletünkön felül kézzel fogható példát állítsunk az embereknek az energia racionalizált otthonról. Az „Otthon” fogalma egy olyan élettérről szól, ami arra hivatott, hogy a mindennapi teendőink elvégzése után megfáradtan hazatérve ezen a helyen, ebben az épületben feltöltődhessünk, regenerálódhassunk. Ehhez ma már nem elég egy kényelmes kanapé. A világ energiafelhasználásának 40%-át lakóépületeink teszik ki. Ezt mindnyájan érezzük, amikor befizetjük a havi közmű számlákat. Az otthonunk nem csak kényelmes kell, hogy legyen, hanem fenntartható is és ne csak saját magunk számára, hanem a Föld számára is.
Ezen szemléletet alapul véve készítettük el 2013-ban a minta házunkat, amit látogathatóvá tettünk, hogy kézzelfogható tapasztalatokat tudjunk megosztani az érdeklődőkkel. Ennek az épületnek a működése részletes képet ad a rendszer hatékonyságáról. Az adatokat összegyűjtve fejlesztjük, csiszolgatjuk és egyre újabb és hatékonyabb kiegészítőkkel szereljük fel a Napház Építési & Épületüzemeltetési Rendszerünket röviden N.É.É.R.-t.
 
A Rendszer négy opciót kínál.
Ezek együttesen, vagy akár külön-külön is jól alkalmazhatóak, viszont a négy választási lehetőség közül elengedhetetlen opció a napenergiát hasznosító aktív változat. Ez az opció ugyan is magába foglalja a teljes épületszerkezetet az alaptól a tetőig, valamint az alap gépészeti rendszereket a szellőzéstől a használati meleg víz termeléstől az elektromos fűtésen át az ezeket kiszolgáló háztartási méretű napelemes kiserőműig. Ennek a változatnak a gépészeti rendszere a különböző igényeknek és komfortoknak megfelelően testre szabható alternatívákat tartalmaz. A falszerkezete réteges felépítésű. Teherhordó szerkezete kiváló nyomószilárdságú, hőtároló, hang gátló tulajdonságokkal rendelkezik. A külső réteg pedig kiváló hőszigetelést biztosít.
 
Az Aktív változatunk önellátó, legalább is, ami a villamos energiát, a használati meleg víz termelést, és a fűtést illeti. Viszont ez nekünk még nem volt elég. Az Autonóm változat saját vízgazdálkodással lett felszerelve, ami az jelenti, hogy telken belül ásott kútból nyerjük a vizet, amit egy többlépcsős tisztító berendezés megtisztít, majd a felhasználás után keletkező szennyvizet egy biológiai szennyvíztisztító berendezés bontja le, tisztítja meg. Innét a víz minőségének ellenőrzéséről arany pikkelyes minőségellenőrök gondoskodnak, ugyan is a vizet egy kerti tóba szivattyúzzuk és a tóból egy talajba ágyazott több kavicsfrakcióból álló szűrő rétegen keresztül engedjük vissza a föld érhálózatába.
 
Az Öko változat rendszer összetevő segítségével válhat az épület szerkezeti mivoltában is környezettudatossá. Az építéshez alacsony energiatartalmú újrahasznosított, úgynevezett Öko építőanyagokat alkalmazunk. Az épület tartószerkezetébe vagy bontott kisméretű tömör téglát vagy gépi vákuumos eljárással készült szárított nyers téglát építünk be. A hőszigetelésről a falak előtt 30 cm vastag újrahasznosított papír, azaz cellulózszigetelést alkalmazunk. A padozatba lépésálló kőzetgyapot szigetelés készül, a mennyezetre pedig szintén cellulóz hőszigetelést teszünk. A szeglemezes tetőszerkezettel pedig jelentős anyagmegtakarítást értünk el.
A további energiaracionalizálásért és a fokozottabb komfortért építettük be a rendszerbe az intelligens változat, vagy is az otthonvezérlési technológiát. Az intelligens otthon felügyeleti rendszer az épület minden egyes pontjába annyi energiát juttat, amennyi kell és nem többet. Ezzel tovább csökkentjük az energia felhasználást és emellett növeljük otthon kényelmét és kezelhetőségét. A vezérlésnek köszönhetően folyamatos képet kapunk otthonunkban működő gépészetünk állapotáról, és folyamatosan figyelemmel tudjuk kísérni a fogyasztásunkat.
 
A Dombóvár Fő utca 2. szám alatt lévő mintaépületünk előre egyeztetett időpontban látogatható (+36/20-352-4093). További kérdése esetén forduljon kollégáinkhoz bizalommal.

Gulyás Judit
Építész tervező, energetikai tanúsító
e-mail: judit.gulyas@webepker.hu
 
Juhász Zoltán
N.É.É.R. Projekt menedzser, beruházás lebonyolító
tel.: +36/20-352-4093
e-mail: zoltan.juhasz@webepker.hu

Szolgáltatásaink:

mintaépület

Tervezés, kivitelezés

Társasházak, családi házak tervezése, hatékony energiaháztartással működő (A, A+, A++ energetikai osztályú) maximális komfortot nyújtó épületek tervezése, meglévő épületek bővítése és/vagy energetikai korszerűsítésének tervezése, kivitelezése, kivitelezői folyamatok lebonyolítása, menedzselése, e-napló vezetés

Elektromos fűtési rendszerek

Elektromos fűtések tervezése kivitelezése, elektromos fűtőpanelok, infrapanelok, hőtárolós kályhák valamint fűtő szőnyeg és fűtőfilm felületfűtések tervezése kivitelezése és forgalmazása

Napelemes erőművek

Háztartási méretű napelemes erőművek és kiserőművek tervezése és kivitelezése, lakossági és vállalati pályázatok előkészítése valamint osztrák napelemek forgalmazása, értékesítése

Szabályozott szellőzési megoldások

Nyílászáró szellőzők és központi szellőztető gépek forgalmazása, decentrális azaz egyhelyiséges szellőző berendezések forgalmazása, beépítése valamint központi hővisszanyerős szellőztetés tervezése kivitelezése.

Energetikai felmérés, tanúsítás, korszerűsítés

Energetikai szaktanácsadás, épületdiagnosztika, felmérés energetikai tanúsítás és korszerűsítés tervezése, kivitelezése lakossági és vállalati pályázatokhoz energetikai felmérés és tanúsítás

Régi típusú nyílászárók felújítása

Gerébtokos és Tessauer nyílászárók felújítása korszerűsítése, hőtechnikai képességének növelése, légzárást és vízzárást eredményező felújítása  
 
A Dombóvár Fő utca 2. szám alatt lévő mintaépületünk előre egyeztetett időpontban látogatható (+36/20-352-4093). További kérdése esetén forduljon kollégáinkhoz bizalommal.
 
Juhász Zoltán
N.É.É.R. Projekt menedzser, beruházás lebonyolító
tel.: +36/20-352-4093
e-mail: zoltan.juhasz@webepker.hu